Foredrag: Onsdag den 2. maj 2018 kl. 19:30

Peter Thinghøj Christiansen

Frederikssund under besættelsen

Den 9. april hejser faderen til Birthe Schæfer flaget i anledning af hendes 10 års fødselsdag. Det tages dog hurtigt ned, da naboen spørger om han fejrer at tyskerne har besat Danmark.

Der er masser af den slags små historier om de fem år besættelsen varer. Den tyske besættelse og krigen betød for de fleste kun at rationering og mangel på varer gjorde hverdagen mere besværlig. De mange sider af aviserne fortæller om hverdagen, glæder og sorger. De mange foreninger sikrede underholdning, politisk liv, og kaninavlerne kunne nyde deres hobby på spisebordet. Fra august 1940 til april 1941 var der indkvartering af tyske tropper på Kalvøen og rundt i byen. 

Skete der slet ikke noget i byen? Som andre steder startede  modstanden mod tyskerne med uddeling af blade. Fra foråret 1943 var der uddeling af blade og de første kontakter blev skabt. I april måned var der forsøg på sabotage på skibsværftet og i maj måned blev en del af FIOMA nedbrændt. 

Sommeren og efteråret blev brugt til gruppedannelser og da samarbejdspolitikken ophørte den 29. august gik det rigtigt i gang. Da tyskerne den 2. oktober forsøgte at tage de danske jøder måtte familien Elsass af sted. Den 31. oktober 1943 blev Kalvøpavillonen nedbrændt af Holger Danske Gruppen. En mindre tysk styrke bevogtede broen. 

De hårde vintre og mørklægningen huskes af alle. Gamle husråd bruges igen, brug af alle materialer, rødspætteskind, katteskind og indsamling af skrald. Men også masser af fester, generalforsamlinger,  juletræsfester, sportsarrangementer som det store kano-kajak stævne i sommeren 1943.

Som andre steder i landet er der aktive modstandsgrupper, ventegrupper og bladgrupper i gang i området. Der modtages våben og de fordeles bl.a. via Slagteriet. I efteråret 1944 opruller Birkedal-gruppen en stor del af modstandsgrupperne i Nordsjælland. Ved hjælp af kvindelige stikkere får de kontakt, og arrestationer og forhør leder også gruppen til Frederikssund. Her arresteres de 3 ledende, Filtenborg, Nielsen og Mehr som over Vestre Fængsel og Frøslevlejren ender i tysk KZ-lejr.  Den kvindelige stikker genkendes i januar 1945 og skydes ned på gaden. 

Medlemmer af Birkedal-gruppen kommer til byen for at hævne hende men heldigvis uden resultat.  

I april måned falder et engelsk fly ned i fjorden. De overlevende piloter indlægges på sygehuset og herfra afhenter frihedskæmpere den ene der kommer videre til Sverige. Tyske flygtninge indkvarteres på skolerne og eleverne undervises i alternative lokaler. Befrielsen kommer den 4. maj om aftenen i BBC udsendelsen fra London. 

Glæden er stor men også sorgen, for allerede lørdag formiddag begynder frihedskæmperne at afhente folk rundt i by og på land, der ved unational optræden har gjort sig fortjent til undersøgelse og måske straf. Senere opgørelser viser, at der har været cirka 130 frihedskæmpere og der arresteres cirka 150. De fleste går fri fra straf. Hverdagen vender hurtigt tilbage, i Jægerspris lejren sidder til september cirka 1500 russiske flygtninge. 

Kulturhuset Elværket, Ved Kirken 6, 3600 Frederikssund. Find vej her.

Husk at medbringe kaffe til pausen.

Pris: Gratis adgang for medlemmer, 50 kr. for ikke-medlemmer.