Søndag den 4. juni 2023

Forårstur til Slagelse

Denne tur går til den tidligere åndsvageanstalt, senere institution for udviklingshæmmede, Andersvænge ved Slagelse. Vi ved godt, at vi var på Sct. Hans for et par år siden, men dette er en helt anden type institution. Hvor Sct. Hans var et hospital for de sindslidende, er Andersvænge mere et bosted for de sindslidende - dengang  kaldet åndsvage. Vi får et autentisk indblik i, hvordan hverdagen var for beboerne på Andersvænge. Der er fine udskårne træarbejder, der er flotte stykker vævet stof og der er fine malerier, alt sammen lavet af beboerne. Vi kommer også til at se det store centralkøkken der hørte til institutionen, ja vi kan ovenikøbet se de værktøjer, save, hamre og væve, der har været brugt. De har dog også lidt om behandlingsmetoderne, bl.a. er der en dårekiste - kun 80 cm. lang, på størrelse med en god stor brødboks. I den dårekiste levede en kvinde det meste af sit liv. Da hun døde, var hun ikke længere end dårekisten. En forfærdelig umenneskelig tilværelse.

Vi starter besøget på Andersvænge med en kop kaffe/the, mens vi får et foredrag om stedet. Derefter går vi rundt i eget tempo og der står guider placeret på strategiske steder, som vi skal bare spørge løs. Det meste er udstillet i stueplan, men der er en lille udstilling på 1. sal med en trappe op. De der er friske til bens kan sagtens gå ovenpå, vi andre holder os til stueplan.

Fra Andersvænge kører vi til Reersø, hvor vi skal have biksemad med spejlæg på Reersø Kro. Efter biksemaden får vi lige en kop kaffe, før vi går en tur i Reersø by.

Når vi har strakt vores ben lidt og hørt historier om øen, slutter vi af med en øl eller vand på det lokale bryggeri. Så er søndagen gået og vi kører hjemad igen.

 

Tidsplan for dagen:

Afgang fra Servicegaden i Frederikssund kl. 8:30

Afgang fra Skibby, Røgerupvej (det gamle rådhus) kl. 9:00

Afgang fra Andersvænge kl. 12:30 og afgang fra Reersø kl. ca. 16:00.

Prisen på turen er 425 kr. pr. person. Dette er inkl. bus, mad, kaffe, entre til museet og 1 øl eller vand på bryggeriet. Øvrige drikkevarer er på egen regning. Betaling sker enten i bussen eller på MobilePay 24 20 17 19.

Os der arbejder i turudvalget ved godt, at priserne er steget helt uhyggeligt. Vi gør, hvad vi kan, for at holde prisen på udflugten nede og alligevel give os alle en god dag med et interessant historisk indhold. 

 

Tilmelding senest den 21. maj til:

Anette Schønwandt på tlf. 24201719 eller anette.schoenwandt@gmail.com
Orla Hansen på tlf. 24647331 eller orla.hansen@post4.tele.dk
Inge Birthe Jensen på tlf. 28425211 eller ingebirthe@kabelmail.dk