Augustoprøret 1943 - Danmarks skæbnesommer

Simon Kratholm Ankjærgaard

Onsdag den 6. oktober 2021 kl. 19.30 på Elværket

Den 29. august 1943 brød den danske samarbejdspolitik med tyskerne endeligt sammen, og Danmark tog fast plads i den allierede lejr.

Interneringen af den danske hær og sænkningen af den danske flåde den 29. august, har siden stået som ikoniske billeder på samarbejdspolitikkens sammenbrud, men i virkeligheden begyndte kollapset en måned før – og bredte sig som en bølge af folkelige protester fra Odense til Esbjerg, Aalborg, Nyborg og Korsør, før det endte i hovedstaden.

Mød op i Elværket og få fortællingen om de dramatiske og blodige uger, der ledte op til bruddet med samarbejdspolitikken den 29. august 1943. Foredraget tager afsæt i en række nøglepersoner, der var helt tæt på begivenhederne; på gadeplan, i den illegale undergrund, på Christiansborgs bonede gulve og i de tyske hovedkvarterer i Berlin og Ulveskansen. Det er en fortælling om et folkeligt oprør, der bredte sig udefra – fra provinsen – og nedefra – fra arbejderne – og som endte med at vælte de politiske skakbrikker i København – og Berlin.