Kongehusets juveler

Lisbeth Kjær

Onsdag den 7. oktober 2020 kl. 19.30 på Elværket

Vigtigt: 

På grund af Covid-19 er der bestemte regler der skal overholdes, bl.a. afstandskravet, som samtidigt gør, at der maksimalt må være 70 siddende tilhørere i Elværket. Derfor er det først-til-mølle princippet som gælder. Når vi er 70 deltagere, så lukkes der for yderligere adgang. Der er opsat håndspritdispensere ved indgangen til alle rum i Elværket. 

Mange af de smykker vi ser Kongehusets damer med, har en fantastisk historie. Kronprinsesse Marys rubinsmykkesæt, som tilhørte Dronning Ingrid, blev fremstillet til Marskal Bernadottes hustru Desiree i forbindelse med Napoleons kroning i 1804. Hør den historie og vær med til at følge de smykker, som den svenskfødte Dronning Lovisa og senere Dronning Alexandrine bragte med sig til Danmark.

Hør og se hvordan det er gået smykkerne, og hvem der anvender dem. Mange af disse smykker bliver nemlig stadigvæk brugt, blot i en anden udformning. Nogle af dem er blevet delt og moderniseret, så de kan bruges temmelig utraditionelt, se hvordan.

Hør historien om kronjuvelerne, som udstilles på Rosenborg, om Christian den fjerdes åbne krone og de enevældige kongers lukkede krone. Smaragdsættet som Dronning Margrethe har båret ved flere lejligheder, har også en fascinerende historie, der går tilbage til 1700-tallet.

Foredraget suppleres med mange fotos af danske og udenlandske dronninger og prinsesser i fuld galla med diademer og ordener, bl.a. Danmarks fornemste orden: Elefantordenen.